VAREN

Puur genieten

VAREN OVER DE WIERICKE

Wilt u uw gasten iets extra’s bieden tijdens uw evenement op Fort Wierickerschans? Reserveer dan een vaartocht in één van onze fluisterboten bij uw evenement.

De Enkele Wiericke, ook wel de Kleine Wiericke genoemd, is ontstaan uit de behoefte voor extra afwatering vanuit de Oude Rijn. Hiermee werd de Oude Rijn met de Hollandse IJssel verbonden. Voor de afwatering werd naderhand zelfs ook nog de Dubbele Wiericke, oftewel de Grote Wiericke, gegraven, omdat de Enkele Wiericke de waterstroom niet alleen aan kon. Degenen die met enige regelmaat over de A12 van Utrecht naar Rotterdam rijden, zullen de naambordjes langs de snelweg vast wel een keer gezien hebben. Fort Wierickerschans heeft zijn naam aan de Wiericke te danken.

PUUR GENIETEN

De Enkele Wiericke mag niet bevaren worden met gemotoriseerde boten. Dit heeft te maken met de bescherming van de oevers en de natuur in en rond de Enkele Wiericke. Vanuit het project “Varen over de Wiericke” worden er daarom twee elektrisch aangedreven boten ingezet, die voorheen dienstdeden als trekschuiten voor de provincie. Nu worden met deze zogenoemde fluisterboten de wateren in het achtergelegen poldergebied bevaren. Omdat alleen voor onze twee fluisterboten een keurvergunning is afgegeven door het Hoogheemraadschap, is deze boottocht uniek.

De boottocht voert door het gebied dat in vroeger tijden onder water werd gezet om de vijand op afstand te houden.