slogan_varen
Varen

Varen over de Wiericke

De Enkele Wiericke, ook wel de Kleine Wiericke genoemd, is ontstaan uit de behoefte voor extra afwatering vanuit de Oude Rijn. Hiermee werd de Oude Rijn met de Hollandse IJssel verbonden. Voor de afwatering werd naderhand zelfs ook nog de Dubbele Wiericke, oftewel de Grote Wiericke, gegraven, omdat de Enkele Wiericke de waterstroom niet alleen aan kon. Degenen die met enige regelmaat over de A12 van Utrecht naar Rotterdam rijden, zullen de naambordjes langs de snelweg vast wel een keer gezien hebben. Fort Wierickerschans heeft zijn naam aan de Wiericke te danken.

De Enkele Wiericke mag niet bevaren worden met gemotoriseerde boten. Dit heeft te maken met de bescherming van de oevers en de natuur in en rond de Enkele Wiericke. Vanuit het project “Varen over de Wiericke” worden er daarom twee elektrisch aangedreven boten ingezet, die voorheen dienstdeden als trekschuiten voor de provincie. Nu worden met deze zogenoemde fluisterboten de wateren in het achtergelegen poldergebied bevaren. Omdat alleen voor onze twee fluisterboten een keurvergunning is afgegeven door het Hoogheemraadschap, is deze boottocht uniek.

Puur genieten

De boottocht voert door het gebied dat in vroeger tijden onder water werd gezet om de vijand op afstand te houden.

Tijdens de tocht over de Wiericke zal de schipper u enige informatie geven over de omgeving. Indien u uitgebreide informatie wenst over de omgeving en de natuur tijdens de boottocht, dan is het meevaren van een extra gids mogelijk.

De activiteit Varen over de Wiericke duurt ongeveer 2 uur. In onze fluisterboten kunnen maximaal 12 personen per boot.

Catering aan boord is mogelijk op aanvraag, deze zal op basis van nacalculatie berekend worden en kan van eenvoudig tot uitgebreid voor u verzorgd worden.

Varen

Impressie varen vanuit Fort Wierickerschans

Op de fluisterboten is het heerlijk genieten van de mooie natuur en de rust op het water. In de film hiernaast kunt u een impressie bekijken van het varen vanuit Fort Wierickerschans.

Trekschuiten

Het thema van Open Monumentendag 2014 was Op Reis.

Onder dit motto heeft Fort Wierickerschans haar schepen met bemanning beschikbaar gesteld voor een tocht van Bodegraven naar Woerden.

Offerte op maat of liever eerst wat meer informatie?
(0172) 611366 / info@fortwierickerschans.nl

logo_wierickerschans_los