Varen op de Romeinse Galei Victoria

n-romeins-galei-victoriaVindt u het leuk om te roeien op een echt Romeins patrouilleschip, de Victoria? Vanaf 18 oktober kan dit op Fort Wierickerschans.

De Victoria is een replica van een galei zoals er in de Romeinse tijd op de Rijn en de Donau (de Limes) verschillende hebben gevaren om Romeinse transporten te beschermen tegen rovers. Een galei is een snel varend schip, door roeiers en zeil aangedreven.

De voorkant is uitgevoerd met een zogenaamde ramsteven, hiermee kon men een ander schip lek steken en vijandige schepen tot zinken brengen. Er is een wrak van dit soort schepen gevonden in Oberstimm, nabij Ingolstadt aan de Donau. Dit wrak is in 2009 zeer wetenschappelijk en historisch verantwoord nagebouwd in Haltern am See (Duitsland). De Victoria meet 16 meter lang, is bijna 3 meter breed en kan door 20 roeiers geroeid worden.

Als onderdeel van het streven om in 2020 het Nederlandse deel van de Limes, de versterkte noordgrens van het Romeinse Rijk, op de werelderfgoedlijst te krijgen is RomeinenNU er in geslaagd de Victoria naar Nederland te halen.

Fort Wierickerschans heeft de primeur om dit schip tijdelijk toe te voegen aan haar vloot. Hiermee bieden wij u de unieke mogelijkheid dit schip te bezichtigen en om een bijzondere vaartocht te beleven. Dit kan ingevoegd worden in een programma op maat. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Apfelstrudel